Add

11 June 2015

'Asam Pedas Melaka Bonda'



Bahan:
1 ekor Ikan Siakap (dipotong)
1 biji Bawang besar (size besar)**
2 ulas Bawang putih*
1 inci Belacan**
½ inci Halia & Lengkuas***
3 senduk Cili kering (kisar)
1 inci Kunyit hidup**
2 sudu serbuk kari
½ sudu Biji ketumbar (ditumbuk halus)
½ sudu Jintan (ditumbuk halus)
½ sudu Lada hitam (ditumbuk halus)
6 biji Bendi
Air asam (secukupnya)
Air kosong

Daun limau purut/kesum
Garam/Gula/Perisa

Cara:
1. Kisar/tumbuk halus bahan (*), (**), (***) secara berasingan.
2. Panaskan minyak tumis bawang putih sehingga naik bau
3. Masukan bahan kisar (**) tumis sehingga garing sedikit
4. Masukan bahan kisar (***) tumis sehingga garing
5. Masukan cili kisar, serbuk kari, lada hitam, biji ketumbar, jintan dan tumis seperti
    membuat sambal tumis
6. Masuk air asam sedikit dan air kosong (paras air kuah menutup ikan)
7. Masukan bendi dan renih sebentar sehingga bendi separa masak
8. Akhir masukan ikan, garam, gula, perisa dan daun limau purut/kesum renih
   sehingga ikan masak.
9. Siap dihidang.

Semoga juadah ini menjadi inspirasi anda...
smile emoticon smile emoticon

No comments:

ShareThis