'Asam Pedas Melaka Bonda'
Bahan:
1 ekor Ikan Siakap (dipotong)
1 biji Bawang besar (size besar)**
2 ulas Bawang putih*
1 inci Belacan**
½ inci Halia & Lengkuas***
3 senduk Cili kering (kisar)
1 inci Kunyit hidup**
2 sudu serbuk kari
½ sudu Biji ketumbar (ditumbuk halus)
½ sudu Jintan (ditumbuk halus)
½ sudu Lada hitam (ditumbuk halus)
6 biji Bendi
Air asam (secukupnya)
Air kosong
Daun limau purut/kesum
Garam/Gula/Perisa
1 biji Bawang besar (size besar)**
2 ulas Bawang putih*
1 inci Belacan**
½ inci Halia & Lengkuas***
3 senduk Cili kering (kisar)
1 inci Kunyit hidup**
2 sudu serbuk kari
½ sudu Biji ketumbar (ditumbuk halus)
½ sudu Jintan (ditumbuk halus)
½ sudu Lada hitam (ditumbuk halus)
6 biji Bendi
Air asam (secukupnya)
Air kosong
Daun limau purut/kesum
Garam/Gula/Perisa
Cara:
1. Kisar/tumbuk halus bahan (*), (**), (***) secara berasingan.
2. Panaskan minyak tumis bawang putih sehingga naik bau
3. Masukan bahan kisar (**) tumis sehingga garing sedikit
4. Masukan bahan kisar (***) tumis sehingga garing
5. Masukan cili kisar, serbuk kari, lada hitam, biji ketumbar, jintan dan tumis seperti
membuat sambal tumis
6. Masuk air asam sedikit dan air kosong (paras air kuah menutup ikan)
7. Masukan bendi dan renih sebentar sehingga bendi separa masak
8. Akhir masukan ikan, garam, gula, perisa dan daun limau purut/kesum renih
sehingga ikan masak.
9. Siap dihidang.
1. Kisar/tumbuk halus bahan (*), (**), (***) secara berasingan.
2. Panaskan minyak tumis bawang putih sehingga naik bau
3. Masukan bahan kisar (**) tumis sehingga garing sedikit
4. Masukan bahan kisar (***) tumis sehingga garing
5. Masukan cili kisar, serbuk kari, lada hitam, biji ketumbar, jintan dan tumis seperti
membuat sambal tumis
6. Masuk air asam sedikit dan air kosong (paras air kuah menutup ikan)
7. Masukan bendi dan renih sebentar sehingga bendi separa masak
8. Akhir masukan ikan, garam, gula, perisa dan daun limau purut/kesum renih
sehingga ikan masak.
9. Siap dihidang.
Semoga juadah ini menjadi inspirasi anda...
smile emoticon smile emoticon
No comments:
Post a Comment