Add

11 June 2015

'Bubur Caca Bonda'

Bahan :
1 cwn Tepung pulut
2 biji santan (sederhana pekat)
Sedikit biji sagu (pekatkan kuah)
Gula Melaka secukupnya
Gula Merah secukupnya (jika banyakboleh pengaruhi warna bubur)
Gula Pasir secukupnya
Secubit garam
Daun pandan (disiat2 dan disimpulkan)
Sedikit pewarna merah/hijau/kuning
Air

Cara:
1. Uli tepung pulut bersama air + secubit garam sehingga menjadi doh.
2. Kemudian asingkan 3 bahagian untuk 3 warna.
    Bentukkan bulat2 @ bujur2 sehingga habis.
3. Didihkan 1 periuk air dan rebus butiran caca tadi sehingga caca timbul.
    Itu menandakan butiran masak
4. Di periuk lain masukan santan, gula Melaka, gulamerah, gula pasir,
    secubit garam, daun pandan kemudian renih dgn api perlahan.
5. Apabila sudah renih sedikit masukan butiran caca dan biji sagu.
    Dan renihkan kembali.
6. Siap dihidangkan.
Semoga ia menjadi Inspirasi untuk juadah bersama keluarga...
smile emoticon smile emoticon

No comments:

ShareThis