'Lala Berlada Bonda'
Bahan :
1 kg Lala
6 biji Cili merah*
3 biji Cili padi*
½ biji Bawang besar*
1 ulas Bawang putih*
½ inci Belacan*
Serai (dititik)
Gula Pasir secukupnya
Garam secukupnya
Perisa secukupnya
Air
Cara:
1. Kisar bahan (*)
2. Kemudian tumis bahan kisar bersama serai sehingga garing.
3. Masukan air (agak2) dan renihkan sehingga mendidih.
4. Masukan garam, gula, perisa secukupnya
5. Akhir sekali masukan sebahagian lala yang telah dibersihkan
6. Gaul perlahan-lahan sehingga lala masak.
7. Setelah masak keluarkan. Kemudian teruskan memasak
lala yang selebihnya.
8. Siap dihidangkan.
2. Kemudian tumis bahan kisar bersama serai sehingga garing.
3. Masukan air (agak2) dan renihkan sehingga mendidih.
4. Masukan garam, gula, perisa secukupnya
5. Akhir sekali masukan sebahagian lala yang telah dibersihkan
6. Gaul perlahan-lahan sehingga lala masak.
7. Setelah masak keluarkan. Kemudian teruskan memasak
lala yang selebihnya.
8. Siap dihidangkan.
Semoga ia menjadi Inspirasi untuk juadah bersama keluarga...
smile emoticon smile emoticon
smile emoticon smile emoticon
No comments:
Post a Comment